Select a page

A cloud a startup cégek természetes közege

140 milliárd forintot szán a kormány a következő években a kezdő innovatív vállalkozások fejlesztésére az új uniós költségvetési ciklusban. A EuroCloud Magyarország Egyesület szerint az erős szakmai háttérrel rendelkező befektetési alapok hiánya miatt még viszonylag kevés a hazai sikersztori. A pozitív példák bemutatására az egyesület pályázatot hirdetett, a Hungarian Cloud Award 2014 díjakra április 15-ig lehet jelentkezni.

A EuroCloud Magyarország üdvözli, hogy a kormány a következő években összesen 140 milliárd forinttal támogatja az induló innovatív vállalkozások fejlődését. Ugyanakkor, mivel ez egy beruházás-intenzív globális piac, a korábbinál jelentősen több forrásra, illetve ezeknek a forrásoknak a növekedési területre fókuszált, integrált programok menti kihelyezésére lesz szükség – mondta Bellák Zoltán, a EuroCloud Magyarország Egyesület elnöke annak kapcsán, hogy Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy múlt heti budapesti szakmai konferencián a kormány startup cégekkel kapcsolatos fejlesztési terveiről nyilatkozott.

Az Index tudósítása szerint a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban az uniós forrásokból származó összeg nagyobb részét, 110 milliárd forintot pénzügyi eszközök révén juttatnak majd el a startupokhoz. A kockázati tőkebefektetések ugyan a Jeremie programoknak köszönhetően bővülnek, és már 130 milliárd forint van ezekben az alapokban, de az összeg kétharmadát még mindig nem helyezték ki.

A Jeremie alapokkal kapcsolatos tapasztalatokról beszélt Bellák Zoltán az Európai Bizottság (EB) néhány héttel ezelőtti, a cloud és a strukturális alapok kapcsolatáról szóló brüsszeli workshopján is, ahol az Európai Bizottság szakértői és az érintett országok EuroCloud tagszervezeteinek képviselői beszéltek arról, miként lehetne hatékonyan felhasználni a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat. A EuroCloud Magyarország elnöke szerint a fő problémát az jelenti, hogy hiányoznak az erős technológiai háttérrel rendelkező befektetési alapok, amelyek alapvető elemét jelentenék egy ilyen programnak; emiatt még mindig viszonylag kevés a valódi hazai sikertörténet.

A workshopon a EuroCloud Magyarország elnöke a biztonságos cloud tárhelyet kínáló magyar Tresorit példáján keresztül mutatta be, hogy a Jeremie program miként lehet a startup cégek sikerének katalizátora. A Tresorit 2012 őszén 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Az elosztott finanszírozásnak és kockázatnak hála az itthon szokásosnál nagyobb volt a befektetők kockázattűrési hajlandósága és lehetővé vált, hogy a fiatal, tapasztalatokkal még nem rendelkező magyar csapat elegendő finanszírozást kapjon termékéhez a zömében amerikai versenyzők által dominált, gyorsan változó piacon.

- A startupok természetes közege a felhő, két szempontból is: egyrészt a hatékony és rugalmas működéshez a startupok első pillanattól kezdve szinte kizárólag cloud, azaz igény szerint online felhasználható informatikai szolgáltatásokra fizetnek elő. Másfelől a digitalizálódó világban a cloud, mint üzleti modell megkerülhetetlenné vált minden újonnan induló vállalkozás számára – hangsúlyozta Bellák Zoltán. Az Európai Unió is felismerte ezt a trendet: a brüsszeli cloud workshopon elhangzott, hogy az Európai Bizottság Connect főigazgatósága a voucher modellen gondolkozik a kis- és közepes vállalkozások által igénybe vett cloud szolgáltatások támogatására, és alapvetően a EuroCloud Europe-tól várja, hogy ennek kereteit meghatározza. Ken Ducatel, az Európai Bizottság szoftverekkel, szolgáltatásokkal és clouddal foglalkozó egységének vezetője felkérte a EuroCloudot, hogy készítsen egy olyan jogi és üzleti tanácsadói listát az irányító hatóságok részére, amely alapján egy szolgáltatói lajstromot állíthatnak össze az ICT Innovation Voucher programban való részvételre.

A EuroCloud Magyarország az előbbi okok miatt fontosnak tartja, hogy széles körben is megismerjék a hazai cloud sikersztorikat, ezért hirdette meg a Hungarian Cloud Award 2014 díjakat. A pályázatra április 15-ig jelentkezhetnek startup cégek, cloud szállítók és felhasználók, összesen hét kategóriában. A hazai nyerteseket egy díjátadó keretében április 29-án mutatják be, akik lehetőséget kapnak arra, hogy az idei nemzetközi EuroCloud Awards versenyen is megmérettessék magukat. Részletek és jelentkezés itt: http://eurocloud.hu/hungarian-cloud-award-2014