Select a page

Lesz-e szó a cloudról az új infokommunikációs stratégiában?

Még mindig nem igazán terjedt el a köztudatban a cloud modell, mint a közigazgatási informatika olcsóbbá, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá tételének egyik lehetséges módja – derült ki a harmadik alkalommal, június 13-14-én az Infotér által megrendezett Információs Társadalom Parlamentje konferencián. Pedig többek között a portugál példa is azt mutatja, hogy évente akár többszáz millió euró megtakarítást lehet elérni többek között a cloud szolgáltatások bevezetésével.

Elkészült és hamarosan társadalmi vitára bocsátják a következő hét évre vonatkozó kormányzati infokommunikációs stratégiát, amely a digitális infrastruktúra fejlesztését, a társadalom digitális írástudásának növelését, a vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységének támogatását, valamint a digitális állam kialakítását célozza – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára az Információs Társadalom Parlamentje konferencia csütörtöki nyitóelőadásán.

A stratégia mellett hamarosan elkészül a cselekvési terv is, amely meghatározza az infokommunikációs stratégia következő hét évre szóló forrásfelhasználását és a fejlesztés fő irányait. Az informatikai szolgáltatások vagy éppen az elektronikus ügyintézés széles körű használatát korlátozza, hogy Magyarországon még mindig csak a lakosság 55 százaléka használ internetet, 43 százaléknak pedig egyáltalán nincs számítógépe; ezért a következő időszakban fontos szerepet kapnak a digitális írástudás terjesztését célzó képzések. A digitális infrastruktúra fejlesztése szintén hangsúlyos elem, ezen belül cél a szélessávú internet elérés biztosítása a jelenleg még ellátatlan kistérségekben is.

Vályi-Nagy Vilmos közölte, hogy az elkövetkező egy évben várhatóan lezárul az infokommunikációs fejlesztést célzó operatív program tervezése, létrejön a kapcsolódó intézményrendszer, és megkezdődhet a források felhasználásának nemzetgazdasági szintű elosztása. Az operatív programot a jóváhagyás előtt el kell fogadtatni Brüsszellel is. Az államtitkár szerint 2014 tavaszán elindulhatnak az operatív programhoz kapcsolódó konkrét pályázatok.

500 millió eurós megtakarítás – Portugáliában

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Európai Bizottság törekvéseivel összhangban nálunk is preferálni fogják-e a cloud szolgáltatások kormányzati felhasználását, egyelőre azonban a konferencia két napja alatt a szokásoshoz képest lényegesen kevesebbszer hangzott el a kifejezés, és nem derült ki sok részlet a már futó beruházásokról, mint például a kormányzati adatközponti modernizációt célzó “kormányzati felhő” projekt aktuális állásáról, és az ezen futó cloud szolgáltatások várható terjedelméről sem.

Pedig arra, hogy a cloud szolgáltatások olcsóbbá és tervezhetőbbé teszik a kormányzati informatikát is, más országok már élő példát szolgáltatnak: amint azt Paulo Neves, a portugál kormány Közigazgatás Modernizációját Felügyelő Hivatal vezetője előadásában elmondta, a nyugat-európai ország közigazgatási infrastruktúrájának központosításával, open source, illetve felhő alapú alkalmazások bevezetésével évente immár 500 millió eurót takarítanak meg.