Select a page

EuroCloud Day 2012: milliónyi új munkahelyet hozhat a felhő

EuroCloud Day 2012 #1

A május 23-án tartott EuroCloud Day 2012 rendezvénysorozat keretében a tagországokban szervezett konferenciákon Párizstól Budapestig egyszerre hallgathatták meg a résztvevők Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének előadását a European Cloud Partnership kezdeményezés részleteiről. A digitális ügyekért felelős uniós biztos már tavaly világossá tette, hogy a cloud computing kiemelt területét képezi munkájának, és ennek kihasználására idén elkészül a kontinens cloud computing stratégiája – derül ki a Bitport.hu beszámolójából.

Mostani beszédében megerősítette, hogy ez a munka folyik, és idén be is fog fejeződni. A stratégia sarokpontjait többek között a sztenderdizálás, a jogi és adatbiztonsági kérdések, illetve az ezekre adandó közös európai válaszok alkotják. A Neelie Kroes beszédében kiemelte, hogy az EU viszonylatában 1,5 millió új munkahely teremtődhet kizárólag a cloud iparág fejlődésének következtében.

A félnapos rendezvény során számos hazai és nemzetközi szakértő, gyakorlati tapasztalattal rendelkező vállalati felhasználó mondhatta el véleményét az egyre nagyobb figyelmet követelő, formálódó iparágról. Az IDC kutatócég hazai képviseletvezetője, Komáromi Zoltán például elmondta, hogy itthon egyelőre nem látszik jelentős tételnek a tavaly mért 1,3 milliárd forint összbevétel, ami idén várhatóan dinamikusan fog nőni, de még mindig csak 1,6 milliárdos tortát fog jelenteni. Ennek ellenére a trend egyértelmű, és mi sem fogunk kimaradni az expanzióból, maximum a nyugati államokhoz képest némi késéssel.

A Bitport.hu teljes beszámolója az EuroCloud Day 2012 rendezvényről itt olvasható.