Select a page

EuroCloud Congress: cloud stratégiák és kipróbált megoldások

A világ 23 országából érkezett több mint 300 cloud szakember előtt nyitotta meg Bernd Becker, a EuroCloud elnöke a szervezet éves kongresszusát október 15-én Luxembourgban. Keynote előadásában azt hangsúlyozta, hogy “hagyományosan a vásárlók a kínált funkcionalitások illetve előnyök alapján választanak, és ez igaz az IT-re is. Egyre inkább azonban a cloud szolgáltatási modell is a döntési tényezők közé kerül, különösen, amikor a rugalmasságot, az agilitást és a szinergiákat várják el decentralizált és nemzetközi struktúrákban. Az EU cloud stratégiájában található harmonizációs és szabványosítási célkitűzések ezt az utat készítik elő, még ha a cél egyelőre messze is van. Még rengeteg feladat áll előttünk, mint például a licencek konvertálása, az átfogó cloud ellátási láncok vagy a fizetésképtelenséggel összefüggő jogszabályok kiegészítése” – fogalmazott Bernd Becker.

A rendezvény első estéjén a EuroCloud Europe öt kategóriában osztotta ki a legjobb európai cloud szolgáltatásoknak és vállalatoknak a EuroCloud Europe Award 2013 díjakat.

A EuroCloud Congress előadói a hallgatókhoz hasonlóan szintén nemzetköziek voltak. Három párhuzamos szekcióban nyújtottak érdekes betekintést a különböző európai országokban jellemző, a cloud szolgáltatásokkal kapcsolatos kihívásokba, illetve megoldásokba, amíg külön beszélgetések keretében hasonlíthatták össze Európát a globális piac más meghatározó szereplőivel, az USÁ-val, Kínával és Japánnal. Ennek révén a résztvevők elgondolkodtató ötletekkel és praktikus tudnivalókkal gyarapodhattak.

Idén két csatlakozó rendezvény gazdagította a kongresszus programját, amely tovább növelhette a delegáltak tudását, illetve ismeretségi körét: az OASIS International Cloud Symposium 2013 fókuszában a cloud szabványosítás állt, míg az EU által is támogatott MO-BIZZ projekt workshopjának keretein belül a mobil cloud keretrendszer európai stratégiájáról beszéltek részletesen.

Status quo az Európai Cloud Partnerségben

A rendezvény egyik kiemelt előadását az Európai Bizottság kommunikációs hálózatokért, tartalomért és technológiáért felelős főigazgatóságának (DG Connect) cloud szolgáltatásokért felelős vezetője, Ken Ducatel tartotta. Ismertette, hogy a Bizottság eddig milyen lépéseket tett az európai cloud stratégia implementálása érdekében. Részletesen ismertette a tanúsításokkal, szabványosítással, adatvédelemmel és a modellszerződések kifejlesztésével kapcsolatos lépéseket. Hozzátette: “az EuroCloud kongresszusa az egyik legfontosabb dátum a naptáramban, mivel ez az a hely, ahol egész Európából érkező cloud aktivistákkal és vállalkozókkal találkozhatok, beszélhetek és hallgathatok meg. Minden alkalommal megújulva, több információval és számos új üzleti kapcsolattal térek vissza a munkámba”.

Egy másik érdekes előadásban Linda Strick, a Fraunhofer Fokus és a CloudforEurope projektvezetője részletesen ismertette az EU által finanszírozott kezdeményezést. Megjegyezte, hogy a projekt célja, hogy a közszférában átláthatóvá tegye a cloud computinggal kapcsolatos követelményeket, illetve a felhasználói forgatókönyveket. A projektben résztvevő, 11 országban működő 23 közintézmény és iparági partner célja, hogy felismerje a cloud szolgáltatások terjedésének akadályait, innovatív megoldásokat találjon és bizalmat építsen ki az európai cloud computinggal. A EuroCloud aktívan részt vesz a projekt elindításában is, amelyre november 14-15-én kerül sor Berlinben.

EuroCloud Europe Awards harmadik alkalommal

Az újabb tetőpont este következett, a EuroCloud Europe Award 2013 díjazottjainak bemutatásával. Mintegy 50 helyi EuroCloud Awards díjazott mutatkozott be az európai zsűrinek annak érdekében, hogy ő nyerje el a díjat. – Nagyon sok jó minőségű cloud szolgáltatást láttunk, így nehéz volt a választás – végeredményben ugyanis csak a legjobbak voltak azok, amelyek egyáltalán elindulhattak a megmérettetésen – fogalmazott Bernd Becker. A zsűri szerint a bemutatott szolgáltatások teljesítménye és minősége nagyon lenyűgöző volt.

A független nemzetközi zsűri a következő vállalatokat díjazta a EuroCloud Europe Award 2013 díjakkal:

A legjobb cloud szolgáltatás kategóriában (Best Cloud Service Product):

SmartCloudPT - PT Comunicações, SA (Portugália)
A SmartCloudPT innovatívan áll hozzá az IT piachoz, egy megújult és széles körű cloud portfoliót kínál önkiszolgáló funkciókkal annak érdekében, hogy az ügyféligényeket gyorsan ki lehessen elégíteni. A Self-Care Portalnak köszönhetően az ügyfelek tájékozódni tudnak a szolgáltatásokról és bármikor kipróbálhatják azokat. A SmartCloudPT könnyen használható, költséghatékony, és magas rendelkezésre állású és biztonságos a Portugal Telecom modern infrastruktúrájának köszönhetően.

A legjobb cloud startup szolgáltató kategóriában (Best Cloud Service Start Up):

Esponce (Szlovénia)
Az Esponse egy mobil közösségi platform, amely segít a vállalatoknak, hogy költséghatékonyan tartsanak kapcsolatot a célcsoportjukkal QR kódok segítségével. A különböző cloud szolgáltatások felhasználásával működő platformon könnyen létrehozhatók és elemezhetők a marketing kampányok, amelyekkel bárhol és bármikor elérhetők a potenciális ügyfelek.

A legjobb magánszektorban használt cloud szolgáltatás kategóriában (Best Cloud Service Use Case Private Sector):

Nomalys (Franciaország)
A Nomalys mobilalkalmazásával a vállalati adatok különböző forrásokból nyerhetők ki, mint a CRM, az ERP vagy a BI rendszer, ezek összesíthetők és valós időben, ment közben is biztonságosan felhasználhatók – az alkalmazás bármely mobil készülékkel kompatibilis. A Nomalys forradalmasítja a az üzlet reakcióképességét és hatékonyságát azzal, hogy minden szükséges adat megbízhatóan kéznél van.

A legjobb közszférában használt cloud szolgáltatás kategóriában (Best Cloud Service Use Case Public Sector):

EDM Environment Austria – Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezeti és Vízügyi Minisztérium (Ausztria)
Az EDM egy különböző alkalmazásokból és adatbázisokból összeállított rendszer, amely a komplex, környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentációs, bejelentési, és jelentési kötelezettségeket támogatja. Az EDM lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy teljesítsék a széleskörű környezetvédelmi megfelelési követelményeket. A SaaS megoldás egyes részeit már az országhatárokon kívül is használják, így például a német, belga és svájci hatóságokkal közreműködve. Az EDM jobb lehetőséget ad a kontrollra és hatékonyabb folyamatokat kínál kevesebb adminisztrációval, ezzel párhuzamosan pedig a környezeti sztenderdek javítását teszi lehetővé.

A legjobb cloud felhasználó kategóriában (Best Business Impact by Cloud Services):

Daimler AG – Folio Cloud / fabasoft Deutschland GmbH (Németország)
A Folio Cloud szolgáltatás nagy teljesítményű fejlesztői környezetének köszönhetően, amelyet speciálisan az üzleti alkalmazások gyors fejlesztésére terveztek, a Daimler AG központi tanúsítási menedzsmentje mindössze öt napon belül implementált egy cloud alkalmazást. Az új megoldás nem csak jelentős költség- és versenyelőnyt nyújthat a folyamatban részt vevő partnereknek, de jelentős javulást hozhat a tanúsítványok kezelésének minőségében és biztonságában.

Cloud Innovation World Cup: eldördült a startpisztoly

A díjceremóniához kötődően eldördült a Cloud Innovation World Cup startpisztolya is. A világszintű versenyben cloud-alapú innovációkat mérhetnek össze egymással, amelyek megvltoztathatják a mindennapi életünket és a munkánkat. A Cloud Innovation World Cup versenyt a Navispace rendezi a EuroClouddal közösen.

A EuroCloud Europe Congress második napján szintén számos érdekes előadás és workshop zajlott le, emellett a résztvevők ellátogathattak a legfejlettebb luxemburgi cloud adatközpontokba, ahol saját szeműkkel győzödhettek meg a modern, Tier-4 kategóriájú adatközpontok teljesítményéről és hatékonyságáról. További információk a EuroCloud Congress oldalán találhatók.

További képek a EuroCloud Congress 2013 rendezvényről és díjátadó gáláról