Select a page

EU-workshop a cloudról és a strukturális alapokról

Az Európai Bizottság Connect és Regio főigazgatóságai február 6-án workshopot tartottak, amelyen az érintett országok EuroCloud tagszervezeteinek képviselői – köztük Bellák Zoltán, a magyarországi szervezet elnöke – is felszólaltak.

A workshop Bellák Zoltán elnök tájékoztatása szerint rendkívül sikeresen zajlott le: a lengyel és a szlovák EuroCloud képviselői önkormányzati és közszolgálati felhővel, a szlovének egy cloud accelerator-ral, a portugálok egy cloud klaszterrel jelentek meg. Bellák Zoltán a JEREMIE-alapok kiterjesztésének lehetőségeiről és az IT biztonság témájáról beszélt, de a többi témához is volt hozzászólása.

Három irány körvonalazódott, ahol további egyeztetések és harmonizáció várható a DG Connect és a DG Regio szervezésében az elkövetkező hetekben.

1. Public Sector Cloud: miképpen valósítható meg a Cloud First! elv és a pre-commercial procurement (Cloud for Europe). A meglevő beruházásoknál fő szempont a fenntarthatóság, ezt lehet a cloud üzenetekkel megcélozni.

2. Tagállami smart specification: ide sorolhatók a sikeres start-up sztorik és a hazai it biztonsági kompetenciát érintő kezdeményezések.

3. Cloud for SMEs: a DG Connect erősen támogatja a voucher modellt a kis- és közepes vállalkozások átal igénybe vett cloud szolgáltatásokra, és alapvetően a Eurocloudtól várja, hogy ennek kereteit meghatározza).

Az Európai Bizottság a workshop után az alábbi kulcsakciókat fogalmazta meg:

- útmutatók kidolgozása cloud szolgáltatók számára a strukturális alapok cloud projektekben való felhasználására (helyi nyelveken),
- Gyakran idézett kérdésekre adott válaszok kidolgozása a cloud computinggal kapcsolatban az irányító hatóságok és a DG REGIO részére
- az EuroCloud állítson össze egy olyan jogi és üzletit anácsadói listát az irányító hatóságok részére, amely alapján egy szolgáltatói listát állíthatnak össze az ICT Innovation Voucher programban való részvételre.

A találkozóról szóló összefoglaló, valamint a workshop prezentációi már elérhetők a DG Connect oldalán.

Terveink szerint a közeljövőben egyeztetést szervezünk a hazai érintettekkel, hogy a három témából a legtöbbet tudjuk kihozni a hazai piac szereplői számára.

Hozzászólások

  1. […] tapasztalatokról beszélt Bellák Zoltán az Európai Bizottság (EB) néhány héttel ezelőtti, a cloud és a strukturális alapok kapcsolatáról szóló brüsszeli workshopján is, ahol az Európai Bizottság szakértői és az érintett országok EuroCloud tagszervezeteinek […]