Select a page

Cloud fejlesztőközpontot hoz Budapestre az Ericsson

Ericsson - stratégiai együttműködés a kormánnyal

Hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodást írt alá szerdán Budapesten az Ericsson Magyarország Kutató-Fejlesztő Központjában a magyar kormány képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Thomas Jul, az Ericsson közép-európai régiójának vezetője.

Az Ericsson a hazai infokommunikációs iparág legnagyobb kutatás-fejlesztési részlegével rendelkező vállalata, a megállapodás aláírása alkalmából bejelentette, hogy további fejlesztéseket hoz Magyarországra, és így újabb munkahelyeket teremt. A Budapesten induló új fejlesztések elsősorban a cloud, azaz felhőalapú szolgáltatások területéhez, valamint a nagy adatmennyiségek (Big Data) elemzéséhez kapcsolódnak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Ericssonnak a magyarországi technológia fejlesztésekben, kutatási és oktatási tevékenység támogatásában az elmúlt évtizedekben játszott mértékadó szerepét méltatta. Rámutatott, hogy a stratégiai együttműködés különösen fontos Magyarország számára, mivel az hangsúlyozottan tartalmazza a magyarországi oktatás és kutatás, fejlesztés és innováció összekapcsolását a gyakorlati megvalósítással, az ipari alkalmazással.

A kormány aktív befektetési politikával a már letelepedett és a befektetéseik számára új helyszínt kereső vállalkozók számára minél kedvezőbb környezet biztosítására törekszik. A kormány célja, hogy a magyarországi termelés egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása irányába haladjon – hangsúlyozta Varga Mihály az MTI jelentése szerint.

A kormány eddig több mint kéttucat, Magyarországon működő, kiterjedt nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást. A tervek szerint összesen 40 céggel írnak alá hasonló dokumentumot.

Kiemelt szerep Magyarországnak

Thomas Jul azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány és az Ericsson között létrejövő stratégiai megállapodás erősíti és elmélyíti a Magyarországgal folytatott együttműködést. Megerősítette, hogy az Ericsson továbbra is kiemelkedő szerepet szán globális stratégiájában Magyarországnak, illetve Európában második legnagyobb kutató-fejlesztő központjának, amely Budapesten működik, és 1200 magyar mérnököt foglalkoztat.

Az Ericsson Magyarországon 1700 embert foglalkoztat, amelyből 1200-an kutatás- fejlesztési, 500-an mérnöki szolgáltatási és üzletfejlesztési tevékenységet látnak el. Ebből 100 munkavállaló PhD fokozattal rendelkezik. A szakemberek összesen 550 szabadalmat nyújtottak már be. A magyarországi az Ericsson Európában a második legnagyobb kutató-fejlesztő központja, emellett 2-2 kutatólaboratóriumot finanszíroz a BME-n és az ELTE-n.